Plugga grafisk design

Det är inte fel att plugga grafisk design och grafisk formgivning. Det hela handlar mycket om att få fram ett budskap, det genom att använda färger, logotyper, typsnitt, kontraster, mönster och annat. Är det så att du kanske redan sedan innan är bra på att göra dessa olika saker, så varför inte ta det ett steg längre och göra det till ditt yrke?

Att jobba med grafisk design och grafisk formgivning handlar även om att arrangera text och bilder för att underlätta mottagarnas förståelse och förbättra besökarnas upplevelse. Det är ofta man gör det i samband med marknadsföring och reklam. Man använder idag grafisk design inom alla typer av media. Det kan vara för webben, informationsskyltar, trycksaker, förpackningar, framställning på bildskärmar samt film.

Grafisk design går ofta hand i hand med andra kunskapsområden, som exempelvis arkitektur, inredning, illustration, bildkonst, mode och fotografi.

Studera en grafisk designutbildning

Att plugga grafisk design går att göra på olika sätt. Dels finns det flera utbildningar på högskola och universitet. Det går även att plugga det som YH-utbildning, Yrkesutbildning och konst- och kulturutbildning. För vissa grafisk designutbildningar krävs det även att man visar arbetsprover och prov på speciella förkunskaper för att komma in på utbildningen.

En skillnad mellan olika utbildningar är att det på universitet/högskola ofta är bredare, med brett fokus på grafisk design, digital visualisering, interaktionsdesign, webbutveckling och liknande. På YH är det mer specialiseringar så som förpackningsdesign, speldesign och andra kreativa inriktningar.

Efter utbildningen

Som grafisk formgivare kan du vara anställd hos till exempel bokförlag, tidningar, tv-bolag, kommunikationsbyråer, tryckerier eller ha andra typer av uppdrag som frilansare.

Med en sådan här utbildning har du möjlighet att jobba på flera olika typer av arbetsplatser, som exempelvis reklambyrå, tryckeri eller andra typer av medieföretag. Det finns även de som jobbar med kommuner, landsting och eventbolag.

25 Sep 2020

Grafisk design eller formgivning, det är vad jag sysslar med till vardags. Det är ett yrke som är spännande, utvecklande och det sker hela tiden nya saker. När man jobbar som grafisk formgivare så är det inte ovanligt att man ansvarar för hur en trycksak, en förpackning eller en hemsida ser ut. 

Det viktigaste arbetsredskapet man har som grafisk designer är datorn, eller en tablet. Man behöver även ha kunskaper i  bild- och textprogram som Photoshop, Illustrator och Indesign 

Det går att arbeta inom olika fält, antingen med traditionella trycksaker som böcker, tidningar, broschyrer, affischer och så vidare, eller med förpackningar och etiketter av olika slag. Man kan även jobba med film och tv och då ansvara för vinjetter, eller eftertexter. 

Inom grafisk design kan man även jobba mycket med design av webbsidor och annan digital grafik, då kallas man ofta webbdesigner.

Jag har valt att skapa denna blogg för att kunna skriva om grafisk design, men även om min vardag och mina intressen.