Spara energi med en elmätare

Elkostnaderna är det mycket prat om numera. Ett sätt att själv hålla koll på hur mycket el eller energi dina apparater drar, det är att satsa på en elmätare eller energimätare som de även kallas. Du kan på bästaprodukterna jämföra flera modeller. 

Så fungerar det

En energimätare är bra eftersom d udå kan se var du kan spara in pengar. Du mäter elförbrukningen i kWh och kan sedan omvandla vad det kostar i kronor. Det finns olika mätare, men en variant är en du kopplar in i väggen med uttag, så att du kan mäta just den apparat du sedan kopplar på den. I många av de elmätare som finns så går det att ställa in vad man har i elpris så att den direkt visar vad det kostar. 

Mer avancerade mätare har inställningar för olika eltariffer till exempel dag/natt.

Olika sätt att mäta

Det finns även olika sätt att mäta. Du kan om du vill mäta förbrukningen på en apparat under en timme och sedan multiplicera priset med 24 så att du får ut vad den kostar per dygn. Annars är ett sätt att låta den sitta med en och samma apparat under en längre tid. En vecka eller en månad. Detta är bra om det bara är apparater som används ibland. Genom att mäta över en längre tid får du en bättre bild av kostnaden.

Om du vill hitta de allra bästa elmätarna just nu, kolla då in bästaprodukterna.

11 Nov 2022

Grafisk design eller formgivning, det är vad jag sysslar med till vardags. Det är ett yrke som är spännande, utvecklande och det sker hela tiden nya saker. När man jobbar som grafisk formgivare så är det inte ovanligt att man ansvarar för hur en trycksak, en förpackning eller en hemsida ser ut. 

Det viktigaste arbetsredskapet man har som grafisk designer är datorn, eller en tablet. Man behöver även ha kunskaper i  bild- och textprogram som Photoshop, Illustrator och Indesign 

Det går att arbeta inom olika fält, antingen med traditionella trycksaker som böcker, tidningar, broschyrer, affischer och så vidare, eller med förpackningar och etiketter av olika slag. Man kan även jobba med film och tv och då ansvara för vinjetter, eller eftertexter. 

Inom grafisk design kan man även jobba mycket med design av webbsidor och annan digital grafik, då kallas man ofta webbdesigner.

Jag har valt att skapa denna blogg för att kunna skriva om grafisk design, men även om min vardag och mina intressen.