Hitta jobb som grafisk designer

När man jobbar som en grafisk formgivare så jobbar man ju mycket med att formge trycksaker, förpackningar eller grafik i digitala medier.  Det går att jobba inom många olika områden. Om man ska leta jobb inom detta så är det bra att redan innan veta om man vill fokusera på traditionella trycksaker eller jobba med datorer eller film och tv. 

Ett stort arbetsområde är design av webbsidor och annan digital grafik. Här kallas den grafiska formgivaren ofta för webbdesigner

Genomsnittslön före skatt ligger på 35 200 kr/mån

Ett sätt att jobba kan vara att frilansa, då kan man styra det lite själv och hitta kunder på egen hand. 

De flesta grafiska formgivare är egenföretagare som arbetar med tillfälliga uppdrag som frilans. En del är anställda på större företag, bokförlag, tidningar, tv-bolag, kommunikationsbyråer och tryckerier.

20 Dec 2020

Grafisk design eller formgivning, det är vad jag sysslar med till vardags. Det är ett yrke som är spännande, utvecklande och det sker hela tiden nya saker. När man jobbar som grafisk formgivare så är det inte ovanligt att man ansvarar för hur en trycksak, en förpackning eller en hemsida ser ut. 

Det viktigaste arbetsredskapet man har som grafisk designer är datorn, eller en tablet. Man behöver även ha kunskaper i  bild- och textprogram som Photoshop, Illustrator och Indesign 

Det går att arbeta inom olika fält, antingen med traditionella trycksaker som böcker, tidningar, broschyrer, affischer och så vidare, eller med förpackningar och etiketter av olika slag. Man kan även jobba med film och tv och då ansvara för vinjetter, eller eftertexter. 

Inom grafisk design kan man även jobba mycket med design av webbsidor och annan digital grafik, då kallas man ofta webbdesigner.

Jag har valt att skapa denna blogg för att kunna skriva om grafisk design, men även om min vardag och mina intressen.