Hur man skapar en logotyp för en entreprenadföretag

Jag har fått i uppdrag att skapa en logga för ett entreprenadföretag i Stockholm. Här tänkte jag ge en översikt hur min process går till för hur jag skapar loggan för byggfirman.

Det första steget i skapandet av en logotyp för ett byggföretag är att ta fram några skisser eller idéer för logotypen. Detta kan göras genom att brainstorma och komma på olika typer av mönster som representerar byggbranschen. Jag börjar gärna med några grova skisser på papper och finslipar sedan designen i Illustrator

När jag har några idéer till logotypen börjar jag begränsa dem och fokuserar på en eller två designer som jag tycker är de starkaste. Därefter kommer jag att börja utveckla logotypen ytterligare genom att förfina detaljerna och lägga till färg

När logotypen är klar kommer jag att skapa några mockups för att visa hur logotypen kan användas i olika tillämpningar. Detta kan vara till hjälp för kunden för att se hur logotypen kommer att se ut på ett visitkort, en webbplats eller en skylt

Slutligen skickar jag den färdiga logotypen till kunden för feedback och revideringar

Nästa steg är att förfina dessa skisser och skapa en slutlig design. Detta kan göras genom att justera färger, typsnitt och logotypens övergripande utseende.

När den slutliga designen är klar är det viktigt att testa den genom att skriva ut den eller använda den på en webbplats eller ett visitkort. På så sätt kan man försäkra sig om att logotypen ser bra ut i olika sammanhang.

 

21 Jun 2022

Grafisk design eller formgivning, det är vad jag sysslar med till vardags. Det är ett yrke som är spännande, utvecklande och det sker hela tiden nya saker. När man jobbar som grafisk formgivare så är det inte ovanligt att man ansvarar för hur en trycksak, en förpackning eller en hemsida ser ut. 

Det viktigaste arbetsredskapet man har som grafisk designer är datorn, eller en tablet. Man behöver även ha kunskaper i  bild- och textprogram som Photoshop, Illustrator och Indesign 

Det går att arbeta inom olika fält, antingen med traditionella trycksaker som böcker, tidningar, broschyrer, affischer och så vidare, eller med förpackningar och etiketter av olika slag. Man kan även jobba med film och tv och då ansvara för vinjetter, eller eftertexter. 

Inom grafisk design kan man även jobba mycket med design av webbsidor och annan digital grafik, då kallas man ofta webbdesigner.

Jag har valt att skapa denna blogg för att kunna skriva om grafisk design, men även om min vardag och mina intressen.